Landskapslaget

Annedal

Stadsdelen Annedal har planerats och gestaltats med speciellt fokus på barn och befintligt landskap. Här finns flera parker, torg och platser samt ett genom hela stadsdelen genomgående stråk.

Plats: Mariehäll, Bromma
Beställare: Stockholms stad exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret, JM, Einar Mattson, Svenska Bostäder, SKB

Stadsdelen med ca 2000 lägenheter planerades på mestadels gammal industrimark där 20 byggherrar och olika arkitekter uppmuntrades att skapa en ny stadsbild med variation. Det var då viktigt att arbeta fram ett tydligt och enhetligt landskap av stadsrum och parker som kan hålla samman stadsdelen. Det är också bra för orienterbarheten, inte minst för barn. Gators utformning underströk dess läge i gatuhierarkin, med hjälp av dimensionering av rummet markbeläggning, murar, träd, belysning etc. allt med en enkelhet för att ge lugn i stadsbilden.

Genom hela stadsdelen löper ett stråk som binder samman de flesta parker och målpunkter och som startar och slutar i två torg, Åtorget och Mariehälls torg. Stråkets betydelse underströks genom en utformning som skiljer sig från övriga gator och är mer uttrycksfull.

Utgångspunkten för gestaltningen av landskapet är att låta parkerna representera varsitt stycke landskap som bryter av och integreras in i den nya urbana staden. De tre parkerna återspeglar den landskapstyp de utgår från; ådalgång, ekkulle/öppet fält samt hedlandskap, och kompletterar varandra karaktärsmässigt.

Annedalsparken är områdets gröna hjärta. Den är planerad i sydsluttningen av den befintliga ekkullen och innehåller ett stort grönt mittrum kantat av mindre rum för aktiviteter såsom lekgädda och plaskdamm. I skogens gläntor finns naturlek.

Åtorget och ”Diagonala stråket” utgör huvudentré in i Åparken. Stråket är en vindlande brygga som vidgar sig till platser med sittmöjligheter. Den vindlande formen gör att siktlinjen mot ån hela tiden förändras liksom väderstrecksriktningen. Åtorget trappar sig med breda sittvänliga trappor ned mot vattenytan. På ett par ställen finns broar över ån, en som vi planerat från Åtorget och en blå bro som är ett konstprojekt.

Området bestämdes tidigt att utformas med speciell hänsyn till barn. I hela processen har vi engagerat forskare och experter för att få området både säkert och utvecklande för barn. Tidigt tog vi initiativ till och arrangerade ett seminarium där alla inblandade, t ex byggherrar, tjänstemän, arkitekter och barnexperter, fick mötas och diskutera barnperspektivet och vad man tillsammans kunde göra.

Vi har arbetat med några bostadsgårdar och har då kunna relatera deras utformning till helheten och karaktär på den del av området som kvarteret befinner sig i.