Flemingsbergsparken vinnare av Huddinges Byggnadspris

Hurra, projektet Flemingsbergsparken Ă€r vinnare av Huddinges Byggnadspris 2021! 🎉

Nu har invÄnarna i Huddinge sagt sitt. Det stÄr nÀmligen klart att Flemingsbergsparken Àr vinnare av Huddinges byggnadspris 2021. Landskapslaget stÄr bakom utformning och projektering av den nya tidens folkpark dÀr man bÄde kan ha roligt, Àta middag med sina vÀnner och ta en promenad i skogen.

Genom omfattande medborgardialoger, platsbesök och analysstudier rustades den populÀra Flemingsbergsparken upp till en helt ny, fÀrgsprakande och varierad stadsdelspark som fÀrdigstÀlldes 2019. Projektet har hela tiden kantats av stark optimism och samarbetet med Huddinge kommun har varit en bidragande faktor till att utformningen blivit sÄ lyckat.

-Det har varit ett bra samarbete dÀr mÄnga olika perspektiv vÀgts samman och dÀr vi arbetat gemensamt. Landskapslaget har engagerat sig för att skapa en god helhet som möter medborgarnas önskemÄl, sÀger Therese Ingerdal, landskapsarkitekt pÄ Huddinge kommun.

Att medborgarnas röster var viktiga inför framtagandet av Flemingsbergs programförslag syns i den befintliga parken idag. Flera medborgardialoger genomfördes tidigt och Àven de var som folkliga festsammanhang. I dialogerna fanns en önskan om att skapa mer trygghet i de större skogspartierna, och skapa med mer fysisk lekfullhet för barn. Att anvÀnda en rikedom av fÀrg var ocksÄ nÄgot som togs tillvara i samtalen med de boende och verksamma i omrÄdet.

Numera Àr parken en mötesplats för sÄvÀl vuxna som barn och under de Ärstider som tillÄter tar man med sig hela familjen och vÀnnerna och har picknick i parken Ànda fram till skymningen. PÄ det sÀttet har visionen om att skapa en folkpark av denna stadsdelpark infriats.

-Att Flemingsbergsparken vinner omröstningen dÀr folket sjÀlva fÄtt vÀlja sin vinnare kÀnns extra hÀrligt. Det kÀnns som ett kvitto pÄ att vi prickat rÀtt i vÄrt gemensamma arbete med huddingeborna och Huddinge kommun, sÀger uppdragsansvarig Annelie Landin, landskapsarkitekt pÄ Landskapslaget.

Parken Àr indelad i tre större zoner som samspelar med varandra och ger besökaren en överblick över parken. Det finns en festplats, en glÀnta och sÄ den natursköna skogen. Huddinge kommun har tagit hand om parken och erbjuder programverksamhet vilket Àr uppskattat av de boende liksom en bekrÀftelse pÄ att denna typ av insatser och investeringar frÀmjar det positiva i stadsdelen och resulterar i att de boende kÀnner engagemang. Inte minst polisen vittnar om att parken blivit lugnare och mer respekterad sedan omvandlingen genomfördes. Landskapslaget har samarbetat tÀtt med bland andra arkitekt- och landskapsarkitektkontoret Horn.Uggla kring medborgardialoger, konstnÀren Linda BÀckström, Black Ljusdesign och Sweco i utformningen.

-Framför allt var det otroligt roligt att arbeta i ett sĂ„ sammansvetsat team dĂ€r konstnĂ€ren Linda BĂ€ckström och ljusdesignfirman Black var med frĂ„n start i processen. Vi fick utrymme att experimentera oss fram till den bĂ€sta och finaste lösningen för parken tillsammans. Och att arkitekt- och landskapsarkitektkontoret Horn.Uggla, som stod för en av medborgardialogerna, gjorde det till en slags fest dĂ€r medborgarna kom med underlag och idĂ©er som mynnade ut i folkparksspĂ„ret.”, sĂ€ger Amelie Hellner, landskapsarkitekt pĂ„ Landskapslaget.