Landskapslaget

Inom ramen för festivalen Open House välkomnades alla med intresse för stadsutveckling, arkitektur och Stockholmshistoria, stora som små, till några timmars fest på gården i Stockholmsverken, kvarteret Trumman, Rosenlundsgatan 29 den 2 oktober. Det blev en väldigt lyckad dag och många besökare tog sig till kvarteret för att ta del av programmet. Under de öppna timmarna bjöds det på guidade turer med EQ arkitekter , tipspromenad med priser, fiskdamm för de minsta, smyckesworkshop, fotoutställning och möjligheten att tycka till och komma med förslag på hur Magnus Ladulåsgatan, ”bakgatornas bakgata” kunde få nytt liv och mer grönska. Gigafood bjöd även på delikata veganmuffins med tillhörande varm dryck.

Historia om kvarteret

Det röda tegelkvarteret var en gång i tiden ett industrinav på Södermalm och byggdes av Luth och Roséns Elektriska AB. Fabriken som stod klar 1897, var den första som elektrifierades fullt ut i Stockholm, genom en 2 mil lång kabeldragning från kraftstationen Uddby i Tyresö. Detta blev också den första elförsörjningslinan till Stockholm.

Sedan dess har kvarteret omdanats bland annat genom initiativ och investeringar från fastighetsägaren AMF fastigheter . Idag är Stockholmsverken en kontrastrik mötesplats och en växande matdestination med lokaler fyllda av kreatörer, restauranger, arkitektkontor, spelutvecklare, kontorshubar, inspelningsstudios och mycket mer. Få vet om att detta område på Södermalm är den spelutvecklartätaste platsen i Europa med ca 1500 aktörer.