Landskapslaget

Platsutveckling

I arbetet med att skapa långsiktigt fungerande rum och områden arbetar Landskapslaget med platsbyggande strategier och metoder (eng Placemaking). Platsutveckling innebär för Landskapslaget att bygga och utveckla miljöer tillsammans med, och i nära relation till de som använder, verkar och förvaltar dessa platser. Genom att arbeta aktivt med medskapande och dialog kan engagemang och nätverk skapas och kopplas till platser och områden som står inför utveckling eller förändring och gemensamma strategier och mål formuleras.

En viktig del i detta arbete är vad vi kallar aktiv väntan – att ge liv åt platser redan under planeringsfasen. Genom att synliggöra och stärka som redan finns i ett område och hitta det lokala engagemanget kan invånare, lokala föreningar, nyckelpersoner och aktörer kopplas till det fysiska rummet. Aktiv väntan är en plattform för pågående och nya aktiviteter. Genom exempelvis konstnärliga installationer och/eller samverkan med lokala aktörer skapas möjligheter för människor att knyta an till platsen, bidra med idéer och skapa mening i det som annars kunde upplevas som ett tomt mellanrum i stadens berättelse.

Landskapslaget har kompetens inom både projektledning och processtöd och tar fram anpassade metoder som passar för målgrupp och kontext. Med erfarenhet från både lokala och internationella projekt, bär Landskapslaget på en bred kunskap kring platsbyggnadsprocessens olika delar, allt från tidigt skede och dialog till implementering och programmering, samt samarbete med både organisationer, kommun och beslutsfattare.

Vi erbjuder:
  • Projektledning och projektstöd av platsbyggnadsprocesser
  • Gestaltning och genomförande av temporära platser
  • Metoder för att bygga nätverk och initiera dialog mellan aktörer
  • Medskapandeprocesser
  • Medborgardialoger
  • Anpassade dialogmetoder, ex Digital storytelling, konstnärliga processer, workshops, festivaler, temporära aktiviteter, gåpromenader med mera.

Se projekt inom platsutveckling